Westerse Bos is een buurtschap in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, dat valt onder Schoonebeek. Op 1 januari 2019 had het 126 inwoners.

Geschiedenis

Samen met het Middendorp, Kerkeinde en het Oosterse Bos vormt deze buurtschap het oorspronkelijke Schoonebeek. Vroeger werd deze buurtschap ook wel aangeduid als Westeinde.

Verkeer en toerisme

In het Westerse Bos staan enkele oude boerderijen die onder Monumentenzorg vallen. Vrijwel heel Westerse Bos is een beschermd dorpsgezicht.
De provinciale weg 853 loopt langs deze buurtschap.

 

Gezicht Westerse Bos is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in Westerse Bos bij Schoonebeek in de Nederlandse provincie Drenthe. Het gebied werd op 1 mei 1969 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 47,9 hectare.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Het laatste nieuws